Bilgisayar Programları indir

Tam Versiyon: Türkiye’de 4.5G Özellikleri
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Ericsson, Türkiye’de 4.5G fabrikası kurmak için düğmeye bastı. Firma yatırıma başlamak için yerli ekipman kriterlerinin netleşmesini bekliyor. İsveçli dev, Türk yazılımcılar da yetiştirecek






Cepte yeni nesil iletişim teknolojisi 4.5G'de yerlilik oranının yüzde 40'a çıkarılması uluslararası telekom ekipman üreticilerini harekete geçirdi. Türkiye'de baz istasyonu üretimini gündeme almaya başlayan ilk firma Ericsson oldu. İsveçli iletişim teknoloji ve hizmetleri sağlayıcısı Ericsson, Türkiye'de 4.5G fabrikası için düğmeye bastı.



Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ziya Erdem, üretim için İsveç'teki merkezlerinden onay çıktığını ve yatırım kararı aldıklarını açıkladı. Yatırımın tutarını belirlemek için çalışmalarının sürdüğünü belirten Erdem, "Yüzde 100 Ericsson sermayesiyle Türkiye'de fabrika kurmayı planlıyoruz. Yatırımımız sadece fabrika üzerine olmayacak. Türk yazılımcılar da yetiştireceğiz. Ekipman üretimiyle birlikte yazılım tarafında da etkili olacağız" dedi.



BAZ İSTASYONU ÜRETECEK

Erdem, Ericsson'un şu anda Çin'de fabrikası bulunduğunu ve tüm dünyaya buradan ürün sağladığını da dile getirerek, "Türkiye'de kurulması planlanan tesislerimizde baz istasyonları olarak da adlandırılan radyo ekipmanları ile çekirdek şebeke ekipmanları üreteceğiz. Ayrıca yerlilik şartı dışında pasif şebeke yatırımları kapsamında kablolama ve altyapı tarafında da Türkiye'deki KOBİ'lerden ürün tedarik edeceğiz. Bu da ihale şartnamesinde yer alan zorunlulukladan biri" bilgisini verdi.



4.5G şebeke kurulumunda ilk 1 yılın sonunda yüzde 30'luk, ikinci yılın sonunda yüzde 40, üçüncü yılın sonunda yüzde 45'lik yerli şartını karşılamak gerektiğini anımsatan Erdem, şunları söyledi:



"Ancak şartnamede bir başka madde daha var. Yerlilik şartını yerine getiremeyeceğini öngören operatör bunun gerekçelerini belirterek yükümlülük dönemi bitmeden en az 6 ay önce BTK'ya başvurabilir. BTK uygun görürse ilgili yükümlülüğü, bakanlık görüşü de alarak anılan dönem itibariyle azaltabilir veya kaldırabilir. 



'YERLİLİK NETLEŞSİN'


Bu nedenle neyin yerli üretim olup olmadığının açık bir dille anlatılması önemli. Yatırım kararımızda nelerin yerli ekipman sayılıp, nelerin sayılmayacağı noktasında henüz netleştiremediğimiz noktalar var. Türkiye'de ekipman üreterek gerekli şartın ne kadarını karşılayacağımızı bilmemiz gerekiyor. Yazılım da yerli şarta eklenmeli."



'UCU AÇIK NOKTA SAYISI FAZLA'

Ziya Erdem, bir ürünün yerli malı sayılması için yüzde 51'in üzerinde yerli üretim şartı arandığını belirterek, "Bu 4.5G'ye uygulandığında 100 TL'lik yapılacak altyapı yatırımının kademeli olarak 30, 40 ve 45 TL'lik bölümünün yerli ürünlerden sağlanması anlamına geliyor. Donanım bu noktada sorun yaratmıyor. Üretilecek olan malzemelerin hangisinin yerli olup olmayacağı belli ama yazılım konusunda ucu açık noktalar var. 



Yerli yazılım neleri kapsıyor. Olanı yerelleştirmek mi yoksa yeni baştan yazmak mı. Örneğin, bizim 4.5G yazılımlarımız yurtdışında hazırlandı ve kullanıma hazır. Şimdi bunu nasıl Türkiye'de yapalım. Ama yerelleştirme yapabiliriz. Yapınca da bu yerli şartına sayılacak mı? Bu noktalar önemli" dedi.



'4.5G'DE YAZILIM ÖNE ÇIKIYOR...'

Ziya Erdem, 4.5G yatırımının Ericsson'un geçmişteki yatırımlarından biraz daha farklı olacağını da vurgulayarak, şunları aktardı: "Gelişen teknoloji sayesinde geçmişte daha çok donanım ağırlıklı bir yatırım yapılması gerekiyordu. 4.5G teknolojisinde ise ekipman ve montajdan çok işin içine yazılımcılar girecek. Bu noktada Ericsson olarak yeni nesil şebeke teknolojilerinde sayısız patentemiz bulunuyor. Türkiye'de iş yapan tüm operatörlerle 4.5G altyapı işiyle ilgili olarak görüşmelerimiz sürüyor."