24-06-2016, Saat: 12:05
Kamu Denetçiliği Kurumu, boşandıktan sonra çocuk ve ebeveynin bir araya geleceği birimler oluşturulması yönünde tavsiye kararı verdi.
Boşandıktan sonra çocuklarının velayeti anneye verilen 4 babanın "evlatlarını icra yoluyla görebildikleri" yönündeki şikayetlerini ele alan Kamu Denetçiliği Kurumu, çocuk ve ebeveynlerin bir araya gelmesi için kamu otoritesi altında birimler oluşturulması gerektiğine karar verdi. Kurum, tavsiye kararında, icra masraflarının devlet tarafından karşılanması ve görüşmeyi engelleyen ebeveyne cezai yaptırım getirilmesi gerektiğine kanaat getirdi.
Kamu Denetçiliği Kurumu, eşinden boşanan Barış Altunay, İbrahim Aksoy, Rıza Tunaman ve Ayhan Manav'ın velayeti anneye verilen çocuklarını görme konusunda yasalardan kaynaklanan zorluklar yaşadıkları yönündeki şikayetlerini ele aldı.
Kurumun 7 Haziran 2016 tarihli kararında, boşanmış ebeveynlerin şikayet dilekçelerinde çocukların anne ya da baba ile kişisel ilişki kurulurken haciz uygulamasının hem kişisel ilişkiyi engelleyici bir unsur olduğu hem de çocuğu olumsuz yönde etkileyerek psikolojik olarak travmaya yol açtığı belirtildi.
Boşanmış ebeveynlerin şikayet dilekçelerinde, babaların maddi imkanları elvermediğinde çocuklarıyla görüşmelerinin mümkün olmadığı, çocuklarının farklı ilde olması nedeniyle iki kentteki icra müdürlüklerinde işlem yapılması gerektiği kaydedildi.
Kararda, Adalet Bakanlığının sorunun çözümüyle ilgili 18 Aralık 2014'te çalışma grubu kurduğu ancak henüz somut bir kanun tasarısı taslağı oluşturulmadığı ifade edildi.
Çocuk ve ebeveynlerin bir araya gelmesi için kamu otoritesi altında çocuk teslim merkezleri ya da kreş benzeri birimler oluşturulması gerektiği belirtilen kararda, icra masraflarının devlet tarafından karşılanması önerildi.
Çocuğu göstermeyen ebeveyne hapis cezası önerisi
Kararda, görüşmeyi engelleyen ebeveyne yönelik, icra masraflarını da içeren yüksek bir para cezası, tekrarında ise hapsen tazyik cezası öngörülerek bu hususun velayetin değiştirilmesine neden olacak bir gerekçe olarak Türk Medeni Kanununa da eklenmesi gerektiği bildirildi.
HABERİN KAYNAGI